Blog

A neten ingyen fent van minden a fotózásról?

Ha szeretnél megtanulni fotózni, mindig felmerül a kérdés: hogyan érdemes elindulni? Önállóan, autodidakta módon tanulj, vagy válassz inkább egy felépített fotótanfolyamot? Tényleg minden fent vagy az interneten ingyen vagy érdemes más forrásokra is támaszkodni?

A Kattanjki Klub alapítójaként meg sem próbálok úgy tenni, mintha pártatlan lennék ebben a kérdésben. Ugyanakkor megrögzött önfejlesztőként pontosan tudom, hogy melyik tanulási forma milyen, és oktatóként azt is, hogy a különböző embereknek más és más szempontok lehetnek fontosak. Valaki önállóan szeret tanulni, más inkább társaságban. Valakinek több ideje van akár önállóan is haladni, míg más arra is alig tud időt szakítani, amit készen megkap.

Neked sem megy magától?

Amikor először szembesültem vele, hogy hiába vettem fényképezőgépet, mégis rosszabb képeket készítek, mint a mobilommal, hamar rájöttem, hogy tanulnom kell.

Ekkor még szinte semmilyen ismerettel sem rendelkeztem a fotózásról, így fogalmam sem volt, hogy pontosan merre induljak el, és azt sem tudtam megítélni, hogy amibe bele-belenéztem, az mennyire helytálló szakmailag.

De mire is van szükséged?

Persze, eltölthettem volna rengeteg időt azzal, hogy megpróbálom összeszedegetni az információkat, de egyszerűen nem volt rá érkezésem. Azt sem tudtam, mire lenne egyáltalán szükségem!

Számomra óriási segítség volt egy fotótanfolyam, amely helyre tette az alapokat, amikre a későbbiekben már magabiztosan tudtam építkezni. Akár önállóan, ingyenes forrásokból is.

Online vs. személyes, önálló vs. csoportos fotózás tanulás

Az online tanulás nagy előnye, hogy rugalmasan haladhatsz a saját időbeosztásod szerint és akár újra visszanézheted az anyagokat. Ráadásul az online tananyagok sokszor ingyen vagy elképesztően jó ár-érték aránnyal érhetők el. Hozzá kell azonban tennem, hogy a legtöbbet a jól felépített, alaposan átgondolt fizetős tanfolyamokból tanultam.

Az ingyenes anyagok elsősorban arra alkalmasak, hogy egy-egy technikát vagy tudásmorzsát elsajátíts. Nem lehetetlen ezekből rendszerezett, magabiztos tudást szerezni, de rengeteg sok idő és energia.

Látni kell, hogy az önálló tanuláshoz – akár ingyenes, akár fizetős kurzus esetén – komoly motiváció és önfegyelem kell. Bizonyos témáknál bizony simán belefutottam abba, hogy halogattam az egészet. “Túl nagy falat, majd ha több időm lesz.” A legtöbbször nincs feladat sem a tanfolyamokhoz, vagy ha van is, azokat senki sem kéri számon és nem érkezik visszajelzés.

Személyesen azért jó tanulni, mert ott van a közösségi élmény és általában a gyakorlati kipróbálás lehetősége is. Akár a helyszínen is kaphatsz segítséget, visszajelzést. Hiszen fotózni csak úgy tanulhatsz meg, ha tényleg nyomod a gombot!

Ez a forma viszont a legtöbbször nagyon kötött, ha közbejön valami, talán nem is tudod pótolni, ami kimaradt. Az anyagot pedig általában nem tudod egészében visszanézni, az emlékezetedre és jegyzeteidre hagyatkozhatsz. Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbb esetben ezek igen komoly kiadást jelentenek. Főleg ha nem csoportos, hanem egyéni képzésben gondolkodsz.

A Kattanjki Klub fotótanfolyamainak kialakításánál arra törekedtünk, hogy egyesítsük a különböző tanulási formák előnyeit és kihúzzuk azok méregfogait!

Mit jelent ez?

  • A Kattanjki Klubban elsősorban online formában tanulhatsz a fotózásról, így az anyagokat a saját tempódban dolgozhatod fel és a tagságod alatt bármikor, bármennyiszer visszanézheted.
  • Készülünk interaktív élő adásokkal, amelyek épülnek az előre felvett tananyagokra, így nemcsak a hozzászólás és kérdezés lehetősége segít téged, hanem motivál a tananyagok megnézésére is. (Az élő adásokról is készül felvétel, ha esetleg az időbeosztásodba éppen nem férnek bele.)
  • A tananyagokhoz általában konkrét feladatok kapcsolódnak, hogy kipróbálhasd és begyakorolhasd a tanultakat. A feladatoknak van határidejük, hogy ne halaszd őket későbbre.
  • Az elkészített feladatokat élő adás keretében kiértékeljük, tehát visszajelzést kaphatsz a fotóidra és abból is tanulhatsz, hogy a többiek hogyan oldották meg. Hiszen a fejlődésben az egyik legfontosabb a visszacsatolás, a hozzáértő, építő kritika.
  • Szervezünk személyes találkozókat és tanulási lehetőségeket is, hiszen ezeknél a kapcsolatoknál és gyakorlási formáknál nincs erősebb.

Mit ad a Kattanjki Klub, ha kezdő fotós vagy?

Ha most ismerkedsz a fotózással, a közösségi tanulás óriási előnyöket kínál számodra. A Pillanatvadász alapozó fotótanfolyam segít megalapozni a fotós tudásodat, és fokozatosan vezet be a különböző technikákba és kérdésekbe.

Minden további tanfolyam is valós fotós és széleskörű oktatói tapasztalaton alapszik! Mert attól, hogy valaki jó fotós, sajnos még nem törvényszerű, hogy ténylegesen át is tudja és akarja adni a tudását. Nálunk ettől nem kell tartanod!

A visszajelzések révén képes leszel azonosítani a fejlesztendő területeket, és az inspiráló közösség támogatása mellett hatékonyabban válhatsz jobbá a fotózásban. Erről részletesebben ITT olvashatsz.

Mit ad a Kattanjki Klub, ha haladó fotós vagy?

Ha már haladó szinten állsz a fotózással, a klubban található kreatív közeggel és a különböző témákra való fókuszálással nemcsak új tudást sajátíthatsz el, de inspirációt és motivációt is kapsz az alkotáshoz, és a közösség támogatása új kihívásokkal és tapasztalatokkal gazdagít.

Újra és újra megújulhatsz, ha elakadtál vagy akár kigétél, hogy visszatalálhass a fotózás igazi élvezetéhez! Erről részletesebben ITT olvashatsz.

A dilemma megoldását rád bízzuk.

Minden lehetőségnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és a választásod attól függ, melyik illeszkedik jobban az igényeidhez és céljaidhoz.

Az önálló tanulásban valódi szabadság vár rád, míg a közösségi tanulásban inspiráció, motiváció és támogatás. A Kattanjki Klub ezeket kombinálja, így biztos lehetsz benne, hogy mindent megkapsz, amire szükséged van ahhoz, hogy végre olyan fotókat készíthess, amilyeneket szeretnél!

Tetszik az ötlet? Várunk szeretettel!

Ha a Klub éppen nincs nyitva, akkor jelentkezz a nyitási értesítőnkre, hogy ne maradj le a következő csatlakozási lehetőségről!

További cikkek

Kattanjki online tanfolyam

Meg lehet tanulni fotózni online?

Az őszinte válasz az, hogy természetesen nem. Csakis úgy tanulhatsz meg fotózni, hogy mész és nyomod a gombot. Azaz gyakorolsz. Látni kell azonban, hogy ez